0341-267480 info@cobaltenergie.nl

Veelgestelde Vragen over Zonnepanelen

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

Een dak gericht op het zuiden, oosten of westen is in het algemeen geschikt voor zonnepanelen. Plekken waar schaduw opvalt (schoorsteen, dakkapel) zijn minder geschikt, aangezien de installatie uiteraard alleen werkt als er zon op valt. Op www.zonatlas.nl kunt u een indruk krijgen van de mogelijkheden van uw dak.

Hoeveel zonnepanelen moet ik aanschaffen?

Wij raden u aan om niet meer zonnepanelen te nemen, dan u voor eigen gebruik nodig hebt. Als u uw laatste jaarafrekening erbij pakt, kunt u zien wat uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik is.

Wat zijn micro-omvormers?

Dit is een omvormer die direct op het zonnepaneel geplaatst is. De panelen hebben op die manier hun eigen omvormer, vaak in groepjes van twee. Voordeel hiervan is, dat de gehele installatie goed gemonitord kan worden. En – belangrijker – dat in geval van schaduw alleen het paneel waar de schaduw op valt minder/niet presteert.

In hoeveel jaar verdien ik mijn zonnepanelen terug?

De zonnepanelen verdient u, onder andere door de teruggave van de BTW, in een jaar of zeven terug.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen is in principe vergunning vrij. Een vergunning is wel nodig indien de panelen geplaatst worden op een monument of wanneer er sprake is van een grondopstelling. U kunt hier een vergunning aanvragen. De gemeente adviseert overigens om niet direct de aanvraag in te dienen, maar om een vooroverleg aan te vragen. Het aanvragen van een vooroverleg kan via hetzelfde loket.

Zijn er subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen?

Op dit moment zijn er geen mogelijkheden om subsidie te krijgen op zonnepanelen. De prijs van zonnepanelen is dermate gunstig, dat dit niet nodig geacht wordt. Wel kunt u nog steeds de betaalde BTW terugvragen.

Hoe zit het met de salderingregeling voor zonnepanelen?

In het geval dat de zonnepanelen stroom produceren op het moment dat u het niet gebruikt, wordt die stroom geleverd aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf verrekent deze levering aan het net vervolgens met de stroom die u afneemt van het net (dit heet salderen). U levert als het ware aan het net voor dezelfde prijs als waarvoor u het uit het net haalt (gemiddeld 23 cent per kWh).

Deze salderingsregeling geldt tot 1 januari 2023 en wordt daarna geleidelijk afgebouwd. De overheid wil ook vanaf 2023 vasthouden aan een terugverdientijd van 7 jaar voor zonnepanelen op eigen dak.

Vragen? Direct Contact?

Bel 0341 - 26 74 80 | 06 - 50 56 23 40.

Wilt u liever gebeld worden of een e-mail ontvangen? Klik dan op de knop hieronder: